maanantai 18. tammikuuta 2016

Tammikuun tunnusmerkkejä

Tiedättekö, ihan selvät merkit. Olen toki pitkän urheilu-urani (hah, 3 vuotta) viettänyt salilla aikaa tammikuussa, mutta nyt mä olen myös töissä siellä. Joten, todella näkee vielä enemmän tämän tammikuun vaikutuksen ihmisiin. Ja HUOM. älkääpä vetäkö herneenpalkoja nokkaan, se on hieno asia, jos ihmiset innostuu liikkumaan tai tekemään jotain hyvinvointinsa eteen. Kuten tiedetään, esimerkiksi ylipainon ja huonon ruokavalion vaikutukset. Riskit sairastua esimerkiksi diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin jne.jne. Ja sitten kun sairastut esimerkiksi diabetekseen mitä lisäsairauksia se aiheuttaa? Onhan noita. Kyllähän te tiedätte. Vai tiedättekö? Se rasvamäärä mitä suusta alas mahdollisesti tungetaan kun se jumittaa niihin pienoisiin verisuoniin niin... Mikä saa ihmisen tekemään hallaa keholleen? Kymmenen työvuotta hoitajana, sitä on nähnyt kaikenlaista kurjaa. Yksi ainut elämä, yksi ainut keho? Se onkin sitten toinen juttu eikä huonoista tavoista ole aina helppoa päästä irti. Trust me, I know. Mutta sekin lienee totta, että (melkein) kaikki on mahdollista jos oikein haluaa, eikös?


Toivon siis ihmisille malttia, kärsivällisyyttä. Uutta harrastusta tai vaikkapa painonpudotusta aloittaessa. Itse en kannata minkäännäköisiä pussikeittokuureja, enkä muitakaan "dieettejä" jos painoa meinaa pudottaa. Terveellinen puhdas ruoka, säännöllinen ruokailu. Tarpeeksi proteiineja ja hiilareita, sopivasti rasvoja, tarpeeksi vettä kurkusta alas. Sillä lailla, se on minun mielipide noin lyhyesti ja muutamalla sanalla. Olen kertonutkin blogissa joskus, että about 9 v sitten laskeskelin niitä painonvartijoitten pisteitä.. Muistaakseni siinä alkuun laskettiin jollakin kaavalla kuinka monta "pistettä" saa syödä. Juu ja sitten syynäsin siitä opuksesta montako pistettä jokin ruoka-aine sisälsi. Hitto soikoon, mullahan oli jonkinlainen taskulaskimen kaltainen aparaatti johon ne syödyt pisteet syötettiin, sitten se näytti montako pistettä vielä oli jäljellä... Siis OU MAI GAAD! Kaikkeen sitä onkin hurahtanut, se onkin elämäni ainut syömiseen liittyvä hurahdus. Samaan aikaan lisäsin kyllä lenkkeilyäkin. Putosihan se paino, tottakai, melkoisella säästöliekillä luulen.. Mahtoi aika vähän niitä sallittuja pisteitä vuorokaudessa olla... Jonkin aikaa se meni, sitten unohtui pisteet ja laskurit. Ja läski is back.
Olen tässä pistänyt merkille salimaailmassa erään asian porukan lisääntymisen lisäksi. Tammikuun hittiliike, tiedättekös mikä se on? Naisten keskuudessa ainakin. Kylkirutistukset, käipaino tms.kädessä. Ehdottomasti. Niitä hinkataan nyt ihan urakalla. Ihan oikeasti. Olen nyt ilkeä vissiin kun kerron, että ei se kylkirutistusten hinkkaaminen sitä vararengasta vyötäröltä poista vaikka rutistelisit 24/7. Se ruokavalio. Pistäkää nyt se kuntoon ihan ensin.. Minulta on joskus kyselty, "millä liikkeellä nämä mahamakkarat saa pois?" Yritän sitten kauniisti kertoa, että kuulkaas kun ei se paikallinen rasvanpoltto oikein ole mahdollista. Trust me, tiedän tämänkin. Nimimerkillä niin taisin itsekkin joskus luulla... Että jos tekisin 100 vatsarutistusta päivässä niin kyllä se mahaläski katoaa (vaikka syön samalla kaiket päivät herkkuja...) Ööööö...väärä luulo. Mutta jälleen kerran voi sanoa oppia ikä kaikki. Ja pliis, ellei sulla ole tietoa oikeanlaisesta ravinnosta ja esim. treenaamisesta niin ota yhteyttä ihmiseen jolla sitä tietoa on. Liian usein näkee salilla ihmisiä jotka huitovat menemään miten sattuu,
eihän siinä mitään, mutta kun saattaa vain saada itselleen vahinkoa aikaiseksi.


Olenhan toki jollain tavalla ajoittainen intoilija itsekkin. Tämän aamuisen salireissun jälkeen täräytin netistä jonkun joogan pyörimään, yritin sitten venkoilla ohjeitten mukaan.


Venyttelinkin sitten vähän lisäksi. Maanantain laatuaikaa oikein kun yksikseen sai olla kotosalla. Muutenkin viikko pyörähti käyntiin oikein loistavasti kun aamulla oli kaiman kanssa treenitreffit. Hitusen jännäsin lähteekö pikkuinen kotteroni pihasta käyntiin, mutta lähtihän se. En edelleenkään valita pakkasesta vaan ihastelen esimerkiksi noita lumisia jäisiä puita. Sitten jos pakkanen aiheuttaa ongelmia vaikka juuri noitten kulkupelien liikkumsen suhteen tai vaikkapa rikkoo putkia huushollista niin ymmärrän potutuksen. Mutta niin pääsin sitten kotterolla köröttämään salille, hiukanhan se jäisen oloinen oli, mutta perille päästiin ja takaisin kotiinkin. Mittari näytti -28,9 kun kotoa lähdin. Kerkesin jonkin aikaa tehdä omia treenin alkukikkailuja, lapapunnerruksia ym. ennen kuin kaima saapui. Sovittiin sitten, että treenaillaan minun ohjelmiston mukaisesti. Selkää ja habaa.


Siellähän sitä irvistellään. Vaihtelu virkistää ja hanuri taljaan päin, on taas vähän erilainen osuma. "Omalla" salilla yleensä kasvot on tuossa liikkeessä kohti laitetta. Viisi sarjaa, kuormaa kasvattaen.


Neljää eri liikettä selälle jonka jälkeen kuminauhajännityksiä hauiksille sekä käsipainoilla hauiskääntöjä, viisi sarjaa. Jokaiseen sarjaan isommat kässärit kouraan, löytyi ne pikku herneet kyllä. Kiitos kaimalle kannustuksesta ja seurasta jälleen kerran.

Salilta köröttelin kotiin joogavenyttely what ever- puuhiin ja sapuskaa tekemään. Kärventelin kanaa, wokkivihanneksia ja kaveriksi pitkästä aikaa bataattiranuja, niin ja salaattia iso kasa tietty. Ei valittamista. Hyvä ruoka, parempi mieli, niinhän sitä sanotaan.

Mutta kuulkaas kamut, pirtsakkaa viikon alkua !!!

-Satu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti