perjantai 19. helmikuuta 2016

Minä, valmentaja


Paljon olen pohtinut asiaa viime aikoina. Sitä millainen on hyvä valmentaja. Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta tietenkään. Yksinkertaisuudessaan valmentajan tulee tietenkin olla ammattitaitoinen, osaava. Mielestäni valmentaja on itse "esimerkki", joten tulisi siis omata terveelliset elämäntavat. Valmentajan tulee olla ihminen, johon voi luottaa. Luottaa siten, että voit olla varma, että treenit ovat turvallisia ja juuri sinulle suunniteltuja. "Pöytälaatikko-ohjelmia" minulta ei ainakaan tipu. Kuten fustra-valmentajan työssä, sekä tulevaisuudessa personal trainerinkin työssä treeni- ja ravinto-ohjelmat suunnitellaan yksilöllisesti, asiakkaan taustat ja tavoitteet huomioiden.
Onneen ei ole oikotietä, ei myöskään vaikka jenkkakahvojen kutistamiseen. Valmentaja ei voi tehdä työtä puolestasi, mutta voi antaa työkaluja onnistuaksesi paremmin. Tosiasiassahan se on niin, että ravinto, treeni ja lepo tulee olla sopivassa suhteessa, jotta saadaan parhaiten tuloksia. Ravinto vaikuttaa uskomattoman paljon elimistöön ja sen toimintaan, vaikkei sitä ehkä heti uskoisikaan.


Millainen itse olen ja haluan olla valmentajana? Toivoisin olevani helposti lähestyttävä. Valmentaja on se ihminen, joka kannustaa, joka voi auttaa kadonneen motivaation löytymisessä. Harjoittelu saa olla hauskaa. Treenataan tosissaan, muttei totisesti. Minä haluan olla hyvä valmentaja. Haluan olla tsemppari.
Kaikille ei sovi samanlainen valmentaja. Yksi haluaa rauhallisen valmentajan, toinen räväkän. Henkilökemiat vaikuttavat paljon, siihen onnistuuko yhteistyö. "Poppakonsteja" minulla ei ole asiakkaalle antaa, eikä ole olemassa pillereitä, joitten avulla paino putoaa kohisten. Mutta vaikka suurin motivaatio ja halu muutokseen on löydyttävä ihmisestä itsestään on valmentajankin tuki tärkeää.

Ylempänä olevan kuvan lähetin asiakkaalleni, alemman kuvan sain vastaukseksi. Huumori on hyvä juttu.

Vaikka valmentaja olisi kuinka hyvä ja asiakas motivoitunut voi ympäristö aiheuttaa haasteita. Ei saa tukea puolisolta tai läheisiltä. Työyhteisö ei tue, ihmettelevät kenties miksi et enää syökkään pullaa joka päivä kahvitauolla. Tärkeää on, että kerrot elämässäsi oleville ihmisille mahdollisista tavoitteistasi, vaikkapa jos tähtäät kevyempään olotilaan. Kerro kuinka tärkeää toisten tuki on.


Usko itseesi, pystyt mihin vaan!

Pohdinnoista "asiaan". Opiskelen siis tällä hetkellä personal traineriksi ja myönnettäköön, että olen innoissani siitä. On iso halu oppia lisää, oppia uutta. Opiskeluun liittyen olemme saaneet tehtäväksi harjoitella ohjauksia salilla ja harjoitusohjelmien tekoa. Viime päivinä olenkin päässyt harjoittelemaan. Eiliseltä ihanalta asiakkaalta sain hyvää palautetta, kiitteli hyvästä fiiliksestä treenin jälkeen. Täytyy kyllä kehua, että oon oikein asennemuijien kanssa päässyt viime päivinä puuhaamaan. Tänään pääsinkin vähän erilaiseen puuhaan kun vedin toiminnallisen treenin ystävälleni Minnalle.
Treeniin olisin halunnut ujuttaa vaikka mitä liikkeitä, mutta maltoin kuitenkin, ettei ihan överiksi mene. Valitsin seitsemän liikettä, tarkoituksena saada liikettä koko kropalle.
Alkulämmittelyn jälkeen:

1. Boxihyppy/askellus
2. Etuheilautus kahvakuulalla
3. Lankku
3. Jalkojen koukistus, selällään, jalat trx-nauhoissa (siten, että alaselkä,lantio ja takamus irti lattiasta)
4. Punnerrus
5. Suorin jaloin maastaveto, yhdellä jalalla, kahvakuula kädessä (haastaa mm.tasapainoa)
6. Ring row

Jokaista liikettä 40 sekuntia, liikkeiden välissä 15 sekunnin tauko. Kaksi kierrosta. Hauskaa oli ja hiki näkyi tulevan.

Otettiinpa ennen ja jälkeen-kuvat, ylläoleva on se ennen-versio. Lopuksi tehtiin lyhyet venyttelyt. Minnan kanssa meillä on yhteistä taivalta jo fustran merkeissä. Ilolla olen katsonut Minnan kehitystä, mimmi on hoikistunut paljon ja on nykyään paljon ryhdikkäämpikin, mahtava mimmi kaikkinensa.

Nyt mä meinaan viikonlopun huilata duuneista, ehkä.. Ensi viikolla taas harjoitellaan. Tällä viikolla olen päässyt myös omiin treeneihin kiinni kunnolla ja yksi Helsingin reissukin tuli tehtyä, niistä lisää ensi kerralla.

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua sulle!

-Satu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti