lauantai 28. maaliskuuta 2015

Fustra ei ole "keppijumppaa"

Arvelin kuitenkin kertoa blogissa aiheesta Fusion functional training eli Fustra ja omista kokemuksistani ja ajatuksistani siihen liittyen. Mistä tuo otsikko? Fustrassa yksi liikkeissä käytettävä väline on kyllä keppi, mutta keppiä ei ole tarkoitus heilutella miten vain. Sivusta seuraava voi ihmetellä mitä tehdään ja ajatella, että näyttää helpolta. Mutta sitä harjoittelu ei kuitenkaan ole. Liikkeissä keskitytään parantamaan kehonhallintaa, vahvistamaan kehon heikompaa puolta, joka yleensä on kehon takaosa. Lihasepätasapaino aiheuttaa turhaa lisärasitusta nivelille ja lihaksille. Kehon vahvempi puoli on yleensä kehon etupuoli, eikä se ihme olekkaan kun miettii miten paljon ihminen työskentelee kehon etupuolella jo ihan arkitouhuissaan. Miten istut ajaessasi autoa? Miten istut näprätessäsi kännykkää tai käyttäessäsi tietokonetta? Tähän vielä mahdollinen työstä aiheutuva rasite niin huonon ryhdin saa helposti. Tietämykseni mukaan pään paino on n.4,5 kg. Mitä tapahtuu esimerkiksi ryhdille kun tuonkin kilomäärän siirtää kehon eteen?


Ylläoleva kuva on liikkeestä, joka ei ole niin helppo mitä voisi luulla, varsinkaan jos ohjattavalla on kireyksiä ylävartalon alueella. Fustran yksi tarkoitus on avata kehossa olevia jumeja ja kiristyksiä ja korjata ryhtiä. Kaikki liikkeet tehdään rauhallisesti ja hallitusti. Harjoittelu on hyvin intensiivistä, ohjaaja on kokoajan lähellä hakemassa asiakkaalle niitä oikeita asentoja ja muistuttamassa vatsalihasten aktivoimisesta ja oikeasta hengityksestä, tämä kun on myös tärkeä osa liikkeitä tehtäessä. Koko keho huomioidaan, jatkuvasti, päästä nilkkoihin.


Vaikka joitakin liikkeitä tehdään myös salilaitteilla (ylätalja, alatalja ym.) ei maksimivoiman hakeminen ole se tarkoitus vaikka toki vastusta liikkeissä lisätään sitä mukaa kuin se on ohjattavalle mahdollista, eli sitten kun liikeradat ovat kunnossa ja kehonhallinta parempi. Laitteissa liikkeet tehdään eri tavalla kuin "normaalissa" saliharjoittelussa, koska tavoitteet ovat pääasiassa erilaiset. Vaikkei painoja liikkeitä tehtäessä ahnehdita ovat liikkeet haastavia ja taatusti lämmin tulee.Koska Fustra- harjoittelulla vahvistetaan myös keskivartaloa ovat core-liikkeet tärkeä osa jokaista harjoittelua. Liikkeet ovat helpon näköisiä, mutta ovatkin todella tehokkaita, näin syvemmätkin lihakset vahvistuvat. Ohjaaja pitää huolen siitä, että kaikki liikkeet tehdään oikein ja turvallisesti.

Kuten edellisessä blogikirjoituksessani totesin, sopii Fustra-harjoittelu kaikille. Myös esimerkiksi fitness-lajia tukevaksi harjoitteluksi, parantamaan ryhtiä ja kehonhallintaa. Harjoittelu sopii loistavasti painonpudottajille, ohjattava saa myös hänelle suunnitellut ruokavalio- ohjeet jotka auttavat tavoitteen saavuttamisessa.

Vaikka olen vasta alkumetreillä Fustra-ohjaajan työssä olen kerinnyt tehdä jo paljon havaintoja. Kaikki asiakkaani ovat olleet yllättyneitä, miten tehokasta harjoittelu onkaan, miten lämmin tuleekaan jo alkulämmittelyssä. Olen tehnyt positiivisia havaintoja asiakkaiden alku- ja loppulämmittelyn asennon välillä, olen huomannut, että loppulämmittelyssä asiakkaalla löytyy ryhdikäs asento paljon helpommin kuin ennen harjoitusta, tämän ovat huomanneet myös asiakkaat itsekkin.


Oikeastaan paremman kuvan ja ajatuksen Fustrasta saa vasta kokeiltuaan sitä itse. Meillä Kouvolassa voit tulla tutustumaan Fustra-ohjaukseeni LadyLinelle tai Easyfitille.

Tähän loppuun lisään vielä muutaman netistä löytämäni Fustra-aiheisen linkin:

Fustra- ohjaajat kouluttaa Fustra Finland

Kirjoitus Helsingin sanomissa

Tikis- sivustolla esittely Fustrasta

Hanna Sumarin ajatuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti